Zoeken
  • Mariette Oostinjen

Keuzes maken, dat kun je leren!


Laatst kreeg ik de vraag: Hoe ben je erbij gekomen Opruimcoach te worden? Mijn antwoord luidde: “Het voelt als een natuurlijk verlengstuk van mezelf. Ik ben altijd bezig met opruimen, spullen een vaste plek geven met als doel rust en overzicht te creëren".

Maar het zette me aan het denken… waar komt het vandaan? Niet alleen die behoeft aan rust en overzicht maar ook hoe komt het dat ik er goed in ben?

Tja hoe komen we aan onze vaardigheden? Wat bepaalt waar we goed in worden? Deels ligt het in je karakter, waar je interesses liggen, en kun je vaardigheden aanleren. Maar tegelijkertijd worden we gevormd door onze ervaringen, onze opvoeding. Dus terug naar het begin.

Azie

Ik was 6 weken oud toen ik voor het eerst in een vliegtuig zat. Mijn ouders verhuisden voor mijn vaders werk naar Hong Kong. Tegenwoordig is zo’n stap al groot maar bedenk je dat er in die tijd nog geen internet was, geen skype, geen whatsapp, geen digitale foto’s etc om het thuisfront op de hoogte te houden.

Je kon bellen maar de kosten hiervan waren hoog. Het bewijs is een doos vol brieven in de berging van mijn moeder. Wekelijks gingen er brieven heen en weer tussen Nederland en Hong Kong.

In Hong Kong werden mijn 2 broertjes geboren en na 4 jaar volgde de verhuizing naar Japan. Op m’n 7de keerden we terug naar Nederland waar we na een jaar in een tijdelijk huis verhuisden naar ons huis waar we als gezin jaren hebben gewoond.

Verhuizen

Verhuizen is, naast een van de meest stressvolle gebeurtenissen in ons leven, ook het perfecte moment om keuzes te maken.

Welke spullen zijn belangrijk voor me? Aan welke spullen wil ik vast houden.? Mijn ouders hebben in de eerste 7 jaar van mijn leven een aantal keer deze keuzes moeten maken. Er werd kritisch gekeken welke spullen, kinderspeelgoed, babykleding, boeken etc mee gingen naar het volgende huis. De luxe van een zolder of berging waar alles weggezet kan worden met “dat zoeken we later nog wel eens uit” hadden ze niet. Vasthouden aan alles was simpelweg geen optie.

Dit krijg je als kind dat ook mee. We leerden keuzes maken en vooral durven maken. We leerden kritisch te zijn op wat we wilden bewaren en zuinig te zijn op de spullen die we belangrijk genoeg vonden te bewaren. We zagen eerste hand dat je niet hoeft vast te houden aan alles. Dat spullen ook een onnodige ballast kunnen vormen.

Thuis

Bij opruimen, net als bij verhuizen, draait het om het maken van keuzes.

Wát wil ik bewaren? Wáár wil ik het bewaren? maar ook: Hoeveel tijd wil ik besteden aan het opruimen zelf en aan het onderhouden van m'n spullen?

We willen allemaal een opgeruimd huis. Een plek waar we tot rust kunnen komen na een drukke hectische werkdag. Maar helaas zijn er geen kaboutertjes die het voor je doen. Wees dus ook realistisch in je verwachtingen t.o.v. de realiteit. Heb je je een gezin met kinderen en / of een drukke veeleisende baan? dan is het onrealistisch te verwachten dat je huis er uit zal zien als een vt-wonen plaatje. En trouwens dat moet je ook niet willen! Je huis is je thuis en daar mag geleefd worden!

Doen

Net als leren fietsen kun je opruimen en keuzes maken niet leren uit een boekje. Je zult het moeten oefenen en gewoon doen. Wil je toch eerst wat lezen? Ik heb een e-book geschreven "Opruimen doe je zo!" om je op weg te helpen. Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief en ontvang je eigen gratis versie .

#keuzesmaken #kiezen #beslissen #opruimen

68 keer bekeken

Tel: 06-41501119

e-mail: info@heldersos.nl

  • White Facebook Icon
  • White Twitter Icon
  • White Pinterest Icon
  • White Instagram Icon