top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverMariette Oostinjen

Van uitstel komt afstel


Het is een cliché. Ik weet het. Maar daarom niet minder waar. Van uitstel komt afstel. Of het nou gaat om de sportschool, dat kastje dat je nog wilt verven of opruimen. Dus hoe zorg je ervoor dat je wél bereikt wat je voor ogen hebt en gestelde doelen haalt. Het antwoord ligt bij het begin. Neem de tijd te bedenken waarom je iets wilt en leg de lat niet zo hoog!

Biecht

Toen ik vorig jaar begon met Helder wilde ik via een blog en nieuwsbrief zoveel mogelijk mensen inspireren. Ik stelde mezelf als doel dit maandelijks te doen en kondigde dit dus ook zodanig aan op m'n website. Het eerste half jaar heb ik me aan deze belofte gehouden maar toen kwam de zomer.

Elke maand kostte het me al meer energie, de deadline kwam eraan en ik had het gevoel dat ik iets moest schrijven. Willen was veranderd in moeten en de innerlijke weerstand groeide. In augustus schreef ik m'n laatste blog en ging m'n laatste nieuwsbrief de deur uit. De maand erop dacht ik "één maand overslaan is geen ramp" en dan ben je ineens 4 maanden verder!

Bezin voor je begint

Als je ergens aan begint is het belangrijk te onderzoeken waarom je iets wilt doen. Doe je het voor jezelf of voor iemand anders? Wat hoop je dat het toevoegt aan je leven? Pas als je dit helder hebt kun je er doelen aan koppelen.

"Remember to take a moment during this process to envision the life you want to lead. Ask yourself, “Why do I want to tidy? What am I truly seeking?” When you define the answer, you are ready to move on to the next step: examining what you own."

Marie Kondo

De lat

Stel haalbare doelen. Maak het klein. We leggen die lat vaak veel te hoog voor onszelf!

Als je fulltime werkt, een gezin en een sociaal leven hebt is het niet realistisch dat je 3 keer per week gaat sporten of dat je huis er altijd tip top uitziet. Verwacht dit ook niet van jezelf. Dat zorgt alleen voor teleurstelling en dat werk erg demotiverend.

Wil je meer gaan sporten begin dan met 1x per week i.p.v. meteen 3 x per week. Als het eenmaal in je weekritme zit kan je misschien een keertje extra gaan. Voor opruimen geldt hetzelfde. Heb je behoefte aan een opgeruimd huis? Begin dan in de ruimte die het grootste effect voor je zal hebben of waar je je het meeste aan stoort. Het hele huis in één keer aanpakken is niet te overzien. Bouw het langzaam op. Plan, naast een dagelijks 10-min rondje, een wekelijks blok van een uur in. Geef jezelf de tijd om het je eigen te maken. Wees geduldig en lief voor jezelf.

Dus... dit jaar beloof ik geen maandelijkse blog en nieuwsbrief. Ik heb de lat verlaagd. 4 keer per jaar zal ik met veel liefde en inspiratie een mooi blog schrijven en jullie hopelijk inspireren met praktische heldere tips via m'n nieuwsbrief.

Tot snel :-)!

#balans #opruimen #doelen #Rust

221 weergaven0 opmerkingen
bottom of page