We willen het tegenwoordig allemaal. Een open keuken met een grote eettafel. Een plek waar je met je gezin, partner of alleen gezellig kan eten, een tijdschriftje lezen, Facebook checken of de administratie doen. Heel fijn zo’n open ruimte maar je kan nooit eens de deur dicht trekken als je even geen zin hebt om op te ruimen. Waar je ook zit, je kijkt tegen je eigen gemaakte troep aan en dat geeft toch een gevoel van onrust.
Waarschijnlijk zit je nu ook aan die tafel terwijl je dit leest. Kijk eens op. Wat zie je? Een overvol aanrecht? En als je je kastjes of lades opentrekt, heb je dan de neiging ze snel maar weer dicht te doen?
Bedenk hoe fijn het zou zijn als je elke dag je keuken in kan lopen die opgeruimd is. Waar je ‘s ochtends je kopje koffie of thee kan zetten zonder je te storen aan de troep van gister, het overvolle aanrecht of die rommelige kastjes. Ik hoor je denken: “ja dat is makkelijker gezegd dan gedaan!” Maar is dat echt zo?
In een keuken waar je lekker kan koken hoef je niet te zoeken naar die ene pan, schaal of mes. Je weet namelijk waar alles ligt. Ook is het fijn dat de spullen liggen waar ze gebruikt gaan worden. Pannen zo dicht mogelijk bij je fornuis. Borden en bestek dicht bij elkaar, Daarnaast is het belangrijk dat alles wat dezelfde functie heeft bij elkaar ligt. Dus niet de ene ovenschaal in deze kast en de ander een paar deurtjes verder. Klinkt allemaal zo logisch toch? Dus laten we het stapje voor stapje aan gaan pakken!
Stap 1: Indelen
Voor we gaan beginnen maak je een indeling van je keuken. Je kan er zelfs voor kiezen een tekening te maken. Deel de lades en kastjes in zoals het voor jou het handigst is. Er zijn geen vaste regels. Elke keuken is anders en ook persoonlijk. Let er hierbij op dat spullen dicht bij de plek liggen waar ze gebruikt worden. Spullen die je niet zo vaak nodig hebt kun je hoog zetten of helemaal achterin.
Bedenk ook wat je wel en niet op je aanrecht wilt. Voor sommigen zal gelden dat een leeg aanrecht de meest rust brengt maar anderen, zoals ikzelf, vinden het ook gezellig om wat koffiekopjes naast het espresso apparaat te hebben staan.
Stap 2: Leeghalen / Sorteren
Het beste resultaat behaal je als je helemaal opnieuw begint met het inrichten van je keuken o.b.v. je eigen gemaakte indeling. Haal dus alle kastjes leeg. Sorteer soort bij soort. Kijk ook meteen of er spullen weg kunnen of kapot zijn. Hoeveel glazen heb je echt nodig? Gebruik je al die tupperware bakjes echt?
Schiet je al in de stress bij het idee om de hele keuken in één keer aan te pakken. Deel het dan op in kleinere stappen. Begin dan met al het glaswerk, borden of je pannen. Als je elke keer een stukje doet kom je er uiteindelijk ook.
Stap 3: Schoonmaken
Maak van de gelegenheid gebruik om meteen een doekje door de kastjes te halen. Alles is nu toch leeg dus wel zo makkelijk.
Stap 4: Inrichten
Zet de spullen nu terug op hun nieuwe vaste plek. Tegenwoordig hebben keukens veel lades. Dit is handig aangezien je dan de volledige ruimte efficiënt kan benutten. Voor kleine keukenspullen of je lade met voorraad kan je gebruikt maken van bakken om zo de spullen die bij elkaar horen ook bij elkaar te houden. Zo creëren je overzicht en rust.
Heb je ook keukenkastjes? Werk bij voorkeur niet met twee rijen maar werk met hoogte verschil door bv gebruik te maken van een kastinzet.
Helder
Doordat je je keuken nu goed hebt ingedeeld, alles een logische vast plek heeft, is er geen reden meer voor rommelige kastjes of een overvol aanrecht. Als je alles wat je gebruikt hebt schoon weer op z'n plek legt is je keuken zo weer opgeruimd. Ook als je alles uit de kast hebt gehaald om een 5-gangen diner voor je vrienden op tafel te zetten.
We hebben nu dus een plan. 4 Heldere stappen om je op weg te helpen naar een opgeruimde keuken. Nu is het aan jou om ook daadwerkelijk die eerste stap te zetten!
Succes!
Groetjes Mariette