top of page

Minimalisme, was is dat eigenlijk?


Je kan er bijna niet omheen. Minimalisme en ontspullen horen bij de tijdgeest. Bladerend door woontijdschriften of op Pinterest krijg je bijna het gevoel dat je wel mee moét doen. Maar is dat zo? Als Opruimcoach denk ik dat je heel goed opgeruimd kunt leven zonder meteen rigoureus je spullen weg te doen tijdens een "minimalism challenge". Minimalisme is namelijk geen doel. Het is een middel om je te laten zien wat echt belangrijk is voor jou!

Hoe opgeruimd en georganiseerd ik ook ben, ik zou mezelf niet persé een minimalist noemen. Niet omdat ik het niet ben. We hebben er alleen een verkeerd beeld van. Bij minimalisme denken we namelijk al snel aan strakke witte interieurs met zo weinig mogelijk spullen en frutsels. Eén blik bij mij thuis en je weet dat dat niet is wie ik ben. Maar de spullen die ik heb vind ik mooi, word ik blij van en geef ik daarom ook een plek waar ze gezien mogen worden. Wat voor de één minimalisme is kan voor de ander te druk zijn. Het is dus heel persoonlijk en heeft weinig te maken met het vt-wonen plaatje in ons hoofd.

Bewust

In tegenstelling tot wat je misschien denkt draait het bij minimalisme niet zozeer om zo weinig mogelijk spullen maar om al het overbodige wegdoen. Voel je het verschil? Kies voor spullen die je mooi vindt én nodig hebt. Hierdoor wordt ook ineens duidelijk wat werkelijk belangrijk voor je is en misschien nog wel belangrijker, wat niet belangrijk is. Minimalisme is dus eigenlijk veel meer een bewustwordingsproces en heeft veel minder te maken met hoe je huis er uitziet.

Impulsaankopen

Aan de ene kant heb je de spullen die je al bezit. Maar we hebben ook allemaal te maken met een constante stroom van spullen die het huis binnenkomt. Het is een hele uitdaging weerstand te bieden in een wereld waar we constant worden verleid tot aankopen. De Hema, Action en Scandinavische gadget-stores zijn daar goede voorbeelden van. We worden verleid met kleine prijzen en alles is zo leuk, schattig of handig. Maar heb je het echt nodig en vind je het écht mooi?

Hoe

Door al het overbodige weg te doen en twee keer na te denken voor je iets nieuws koopt kun je grip krijgen op de hoeveelheid spullen die je in huis hebt. Je creëert zo stapje voor stapje een thuis waar jij je fijn bij voelt en helemaal past bij jou. Maar het zal nooit klaar of af zijn. Dat is ook logisch. Er komen altijd weer spullen bij, onze smaak veranderd en er wordt geleefd! Toch zal je merken dat het maken van keuzes en loslaten van spullen steeds makkelijker gaat. Oefening baart kunst zeggen ze toch?


161 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page