top of page

Laat 't los


‘Wie wat bewaart, die heeft wat’ zeggen ze en dat klopt. Wie wat bewaart, heeft…veel spullen! Maar waarom bewaren we zoveel? En waarom is het zo lastig om spullen los te laten?

Wat misschien een hele geruststelling is: Je bent niet de enigste! Niet voor niets is er jaarlijks een Landelijke Loslaatdag. Het is een dag over loslaten. Letterlijk en figuurlijk loslaten, loslaten van je spullen en loslaten in je hoofd: van ideeën en overtuigingen die je tegenhouden om spullen weg te doen, die geen plek meer hebben in je leven.

Excuses

Misschien herken je jezelf in de volgende gedachten: “Dat kan ik vast nog wel eens ergens voor gebruiken”, “Het is zonde om weg te gooien”, “Het is nog goed” Of “Ik heb het gekregen van die en die en dan kan ik het toch niet zomaar wegdoen?”. Deze gedachten zijn eigenlijk niets meer of minder dan excuses. Excuses om de beslissing uit te stellen. Keuzes te maken. Iets waar ik vorige maand een blog over schreef.

NU

Bewaren heeft vaak meer te maken met het verleden of de toekomst dan met het heden. Een thema dat je overal om je heen tegenkomt: Leven in het NU. Het is één van de uitgangspunten van mindfulness en er zijn boeken over vol geschreven. Maar hoe doe je dat? Leven in het nu. Het klinkt zo vaag en ontastbaar.

Door het te verbinden aan spullen kun je het tastbaar maken voor jezelf. Ruim spullen op die je vasthouden in je verleden of je confronteren met je voorgenomen toekomst.

Omring jezelf met spullen die je leven NU weerspiegelen waardoor het ook echt makkelijker wordt in het NU te leven.

Verleden

Vraag jezelf af of de spullen die je bewaart nog bij je passen. Zoals die ene jurk die je zo mooi stond 5 jaar geleden maar nu eigenlijk verwassen is of net een maatje te klein. We houden graag vast aan herinneringen, maar heb je al die spullen nodig om de herinnering levend te houden?

Onze zolders staan er vol mee, dozen vol herinneringen. Maar als ze ons zo dierbaar zijn, waarom staan ze dan op zolder? Je kan er ook voor kiezen ze een plek in je huis te geven. Een plek waar ze gezien kunnen worden. Zo geef je de herinnering, die voor jou belangrijk genoeg is niet los te laten, daadwerkelijk een plekje in je leven. Je kiest er dus bewust voor jezelf te omringen met deze spullen.

Zelf heb ik een oude letterbak gekocht op een rommelmarkt. Hij hangt in mijn woonkamer en is gevuld met kleine herinneringen aan mooie reizen, leuke avonden en dierbare mensen.

Natuurlijk zijn er altijd spullen die je toch wilt bewaren maar geen plekje in de woonkamer krijgen. Dat is prima! Maar probeer het te beperken door bijvoorbeeld een herinneringen-doos te maken. En als hij vol is moet er eerst weer iets uit.

Toekomst

Dit herken je vast ook wel. Je hebt op Pinterest een DIY project gezien en bent enthousiast naar de bouwmarkt gereden om alles vast in huis te hebben Of je goede voornemen was om meer te gaan sporten dus die hometrainer moest er komen. Ja dat was 2 jaar geleden ja!

Wees eerlijk, waarschijnlijk het gaat er nooit van komen. Het enigste dat je ermee bereikt is een schuldgevoel en teleurstelling. Ondertussen staat die hometrainer alleen maar in de weg en zitten je kasten propvol. Maak dus de keuze: Ga daadwerkelijk iets doen met die spullen of laat het los. Niet alleen de gedachte aan wat je nog wilde doen, maar ook de spullen die bij dat plan horen. Je zult merken dat er ongemerkt een ballast aan vast zat.

Balans

Natuurlijk heb je herinneringen aan het verleden en plannen voor de toekomst. Maar zoek naar de juiste balans tussen wat je bewaart aan spullen uit verleden, heden en toekomst. Omring je niet te veel met spullen uit het verleden, vraag je af of toekomstplannen echt reëel zijn en maak vooral ruimte voor de dingen die jij nu belangrijk vindt. Gun jezelf die ruimte.

154 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page